Pagini

24 septembrie 2012

LENEA - Cucoana Mare !

Cea mai mare problema a tineretului, dar si nu numai a tineretului in zilele de azi este LENEA! Lene este denumita inclinatia unei persoane careia nu-i place, care nu doreste, nu vrea sa munceasca, careia ii place sa stea fara sa munceasca, precum si faptul de a se complacea in inactivitate. Deseori ne gindim si inventam un milion de scuze si pricine pentru a nu duce pina la capat un lucru, un obiectiv sau o misiune.  Dar in spatele la aceste pricini si scuze sta LENEA!
Lenea are puterea de a te acapara si de a te transforma in propriul tau prizonier, limitandu-te si impiedicandu-te sa actionezi. De parca ar fi o "SECTĂ". Pasivitatea inseamna stagnare, iar stagnarea impiedica evolutia. Cind omul nu lucreza el DEGRADEAZA! Vrei sa traiesti intens sau vrei sa putrezesti?

 Lenea în viziunea unui comunist
O lucrare importanta care trateaza subiectul este Le droit à la paresse: réfutation du droit au travail de 1848, scrisă de Paul Lafargue (1842 - 1911) în 1880 și tradusă pentru prima oară în română de Alexander Tendler, sub titlul Dreptul la lene.
În esenta, autorul arată că marii industriasi / patroni consideră că lenea nu este bună, deoarece muncitorii lenesi le scad posibilitatea de a se îmbogăti tot mai mult. De aceea, prin publicitate, acestia conving masele sa cumpere mai mult, astfel că, pentru a cumpăra mai mult, muncitorii vor munci mai mult, în final ajungând să fie epuizati fizic si înglodati în datorii.
Concluzia autorului este că, dacă am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trăi toti mai bine, Somajul ar scădea – iar nivelul de viată al populatiei s-ar îmbunătăti. Dar nu ar mai câstiga atât de mult patronii.


Lenea este prezenta si la mine, si deseori cind incep sa fac lectii, nu pot sa ma concentrez, sa ma linistesc, sa ma calmez si nu doresc pina la urma sa le fac. Pina la urma totusi reusesc sa inving in mine aceasta boala, si imi pregatesc temele pentru acasa, dar simt ca in mine persista simptome de LENE, ba chiar mai mult!


Asadar, lenea se manifesta sub forma:
Lipsei vointei. Desi suntem constienti de importanta indeplinirii unei anumite sarcini, uneori nu descoperim in nucleul sufletesc acel dram de vointa care sa ne mobilizeze si sa ne impinga catre actiune.
Lipsei motivatiei. Apare deseori cand nu ai un scop bine stabilit, atunci cand nu iti place ceea ce ai de indeplinit sau atunci cand nu te pasioneaza munca ta.
Convingerilor. Unii oameni asociaza lenea cu esecul, pe cand altii o asociaza cu placerea pura si o o folosesc inconstient ca mechanism de evitare a sarcinilor sau a confruntarii cu fricile. Freud considera ca lenea reprezinta cea mai adecvata metoda umana de a gasi placerea prin inactivitate. Aceasta asa numita lene intuitiva este un mechanism de protectie al celor care si-au intarit convingerea ca lenea ii ajuta sa castige timp pentru ei, si al celor dominati de frica de esec, de responsabilitate, de critica, de ridicol.
Aminarii. Desi motivele care stau la baza aminarii sunt multiple, un factor important ce hraneste acest tip de comportament este de asemenea lenea. Citi dintre noi nu amina sa duca la indeplinire diversele sarcini doar pentru ca este dominat de o stare care are la baza multe deal de : azi, miine, mai apoi, nu vreu sau nu pot!

Cum invingi lenea?

Incepe cu lucruri simple. Este important sa incepi cu obiectivele marunte, care nu necesita un efort marit, pentru ca astfel sa poti invinge rezistenta. Daca te arunci direct la sarcini dificile, motivatia ta va scadea si vei deveni o victima a renuntarii.
Imparte sarcinile in pasi marunti. Multi dintre noi au de-a face cu presiunea termenelor limita si, pentru a nu, ceda este necesar sa impartim sarcina in pasi mici si sa actionam conform unui plan. Acest lucru ne confera o stare de relaxare si ne ajuta sa preluam controlul.
Actioneaza pe baza unei liste. Uneori ne regasim in situatii haotice, cu o multitudine de sarcini de indeplinit, fara a avea idee cu ce am putea sa incepem. O lista te poate ajuta sa vezi imaginea de ansamblu si sa stabilesti care sunt task-urile prioritare. In plus, te ajuta sa constientizezi ca de cele mai multe ori situatia nu este atat de neagra pe cat ti-ai inchipuit. Cand iti faci lista, fii sigur ca ai aranjat sarcinile in oridea dificultaii.
Gandeste-te la beneficii. De fiecare data cand simti ca lenea pune stapanire asupra ta incearca sa vizualizezi ce ar presupune indeplinirea obiectivelor si gandeste-te modul in care te-ai simti ca si consecinta. Entuzaiasmat? Energic? Motivat?



Astept sa-mi spui sub ce forma se manifesta lenea in viata ta si cum planuiesti sa preiei controlul si sa devii un om al actiunii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Statistica

free counters