Pagini

1 iulie 2012

Spania CAMPIOANA EUROPEANA!

Spania a castigat EURO 2012 si devine prima echipa care castiga consecutiv Campionatul European, Campionatul Mondial si din nou Campionatul European.
Campionatul European de Fotbal din Polonia si Ucraina s-a incheiat cu Spania in postura de putere eterna. La Roja a spulberat Italia in finala de la Kiev (4-0) si si-a pastrat titlul de campioana europeana cucerit in urma cu patru ani. Orgoliul spaniol a fost usor sifonat in grupe, sferturi si semifinale de o parte a specialistilor care urasc La Roja cu o admiratie secreta, dar intreaga lume a fost in aceasta seara martora unei expolozii previzibile de calitate, clasa si talent din partea ibericilor. Spania este din nou Regina Europei si intra definitiv in istoria fotbalului prin performanta incredibila de a cuceri titlul european in 2008 si 2012 si titlul mondial in 2010. Toate consecutiv, toate ca urmare a unui fotbal fara fisuri..

Italia a fost o meritorie finalista a Euro 2012, dar un adversar facil in fata armadei spaniole. Spania era oarecum obligata sa castige acest trofeu, fiind singura nationala din lume care pastreaza o identitate clara, mai mult sau mai putin acceptata de lumea fotbalului. La Roja, o echipa care paseaza si ataca, are cate ceva din frumusetea marilor echipe ale fotbalului mondial, fie ca vorbim de Ungaria 1954, Brazilia 1978 si 1982 sau Olanda 1974. Numai ca Spania este singura echipa din istoria fotbalului care face efectiv ce vrea. A abordat acest Campionat European la rezultat pentru ca in finala sa explice tuturor ca fotbalul mileniului apartine Peninsulei Iberice. Cu Xavi si Iniesta care stabiliesc perfect cursul jocului, adversarii Spaniei se vad deseori scosi din joc fara sa vrea iar de multe ori nici macar nu pot intra in meci, participand doar la istoria sa. Asa a fost astazi Squadra Azurra care n-a avut nicio sansa in fata campioanei mondiale si europene. Echipa hiperactiva si lucida care scotea Germania in semifinale a fost scoasa fara impotrivire astazi de pe stadion in ritm de flamenco.

Cu Fernando Torres pe banca si Cesc Fabregas intre titulari. Asa a ales sa inceapa Vicente del Bosque finala EURO 2012 contra Italiei lui Cesare Prandelli. Adica exact in formula tip de la acest turneu final, in care mijlocasul catalan a jucat rol de ”fals numar 9”. Italienii n-au propus nicio surpriza in primul unsprezece, alegand o defensiva formata din patru fundasi, asa cum Cesare Prandelli anuntase deja inaintea partidei. Dar Italia a inceput rau, cu teama si refuzand sa raspunda asa cum au facut-o in fata Germaniei. Clasicii dezorientati vor acuza din nou jocul de pase ”plictisitor” dar vor refuza sa vada ca Spania a recuperat aproape tot timpul mingea in jumatatea adversa intre Pirlo, De Rossi si Montolivo. Asa s-a nascut primul gol al meciului iar falsul numar 9, Cesc Fabregas merita toate laudele. Catalanul a patruns impetuos prin stanga apararii italiene a centrat si ”El Chino” Silva a inscris cu capul. Probabil ca nu-si aduce aminte ultimul gol marcat prin acest procedeu dar cu siguranta acesta e cel mai important. Italia a raspuns dupa 20 de minute de la startul partidei, dar s-a lovit de zidul Iker Casillas. Formidabilul recordman din poarta Spaniei a intervenit in fata lui De Rossi sau Balotelli si l-a stopat pe Cassano inainte ca Xavi sa scoata din joben golul doi. Jordi Alba se infiltreaza excelent in extrema stanga, Xavi il simte si ii paseaza perfect iar Alba indeplineste o simpla formalitate: 2-0 pentru La Roja, iar finala pare jucata.

Socul suferit in prima parte afecteaza grav Squadra. Italienii incep prost repriza si Fabregas este aproape de al treilea gol. Ramasi fara Chiellini in stanga (accidentat) italienii sunt prada usoara iar singurul obiectiv ramas este: nu atat sa castige cat sa opreasca mecanismul spaniol. Doar Di Natale are sansa sa puncteze contrar cursului jocului, dar marele Casillas intervine fabulos in situatie de unu contra unu. Fotbalul din instinct natural si tehnica desavarsita al spaniolilor avea insa sa mai dea doua lovituri. Rezervele Fernando Torres si Mata, jucatorii campioanei europene, Chelsea, ies in evidenta. Mai intai, ”El Nino” face 3-0 apoi, Torres il serveste cu eleganta pe Juanin pentru un neverosimil Spania – Italia 4-0! Patru goluri intr-o finala de Campionat European reuseste Spania si-l taxeaza pe ”invizibilul” Mario Balotelli care ameninta ca va marca singur de patru ori in poarta lui Casillas.

Italia merita insa o plecaciune pentru acest turneu final fantastic. Prandelli a facut minuni pentru o natiune lovita din plin de personaje penale si acuzatii stupefiante chiar inaintea turneului final. Si totusi, Italia a meritat sa ajunga aici si sa devina vicecampioana europeana. O echipa meticuloasa si ambitioasa, spectaculoasa pe alocuri care a explodat in semifinale dar n-a putut face mai mult in fata fotbalului autentic al spaniolilor. Asadar, Spania este din nou campioana europeana si obtine un trofeu istoric chiar in momentul in care detractorii adunasera un munte de contraargumente impotriva ibericilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Statistica

free counters